More articles
Wine tasting Luxembourg

Wine tasting Luxembourg

Caves Henri Ruppert

Bezocht: 25-6-23

"Wijn moet leuk zijn en een glimlach op je gezicht toveren."

Ik rijd een prachtige route langs de Moezel. Het is een schitterende zonnige dag, families en vrienden zitten met picknickmandjes langs de kade. Het leven bruist en weerkaatst zijn vreugde in de Moezel. 

Na een ochtend hard werken was mijn plan Remich te bezoeken, maar ik vind zo gauw geen parkeerplek. In Luxemburg barst het in de zomer van de festivals, activiteiten en evenementen. 

Onderweg waren er tal van ‘route barrière’ met een zeer goed aangegeven ‘deviation’. In elk dorpje is wel iets te doen en de weg wordt gerust de hele dag afgezet. Wat voor mij heel leuk is, want zo ontdek ik nieuwe routes en andere dorpen. Altijd fijn, afwijken van de begaande paden. 

Ik kom uit in Schengen. Wereldberoemd om het ‘Verdrag van Schengen’

Domaine Henri Ruppert stond al even op mijn verlanglijstje en nu blijk ik dichtbij te zijn. Via een kronkelweg rijd ik omhoog tussen de druivenranken. Adembenemend prachtig. Al dat groen, de Moezel. Het is van een ongekende schoonheid. 

Vol verwachting loop ik het ‘domaine’ binnen. 

Ik zie verhitte gezichten, maar liefst een stuk of 8 in de ‘service’. Niemand die oogcontact maakt, laat staan een glimlach. Ik wacht geduldig. 1 minuut, 2, 3. Zal ik gaan? De enige man ‘on duty’ snauwt zonder mij aan te kijken, maar wijzend dat ze mij ‘daar wel zullen helpen’. ‘Daar’ rennen 6 dames rond. Nog steeds geen oogcontact. Nog steeds geen glimlach. Ik besluit dit avontuur eens te ondergaan en stel mijn geduld op de proef. De plek is te mooi. 

Er komt een gast vanaf het terras binnen. Ook zij wacht geduldig. En vraagt dan uiteindelijk heel beleefd en vriendelijk om een proeverij. 

Ze wordt afgesnauwd van zowel links als rechts. Iemand probeert haar uiteindelijk met een diepe zucht van irritatie duidelijk te maken dat ze rustig op haar stoel moet wachten. 

Ai… wil ik echt hier zijn nu…?

Net als ik besluit om te draaien komt er een ‘nieuwe dame’ aan. Ze start met haar dienst. Op hetzelfde moment krijg ik een vragende blik van een ander. Ik lees zoiets van ‘wat moet je’. Ik vraag of ze Engels praat. ‘Nee’ snauwt ze. ‘De nieuwe’ glimlacht lief en zegt in perfect Engels dat ze mij naar een tafel brengt. Ik ben best een beetje fan geworden van de Auxerrois wijn, dus bestel een glas. Met snacks and dips. ‘De nieuwe’ moet even kijken of de keuken het nog heeft. De dame uit de keuken blijkt zoek, maar zal vast zo terug komen. Na een klein moment komt ze vrolijk vertellen dat het lukt. En niet veel later staat het al op tafel. Ik voel mij een klein beetje teleurgesteld. Wellicht ben ik verwend en verpest met onze Hollandse bittergarnituur, maar dit brengt mij geen glimlach. De dips zijn een dip. Wat uitgedroogde schrijven sinaasappel, 3 taaie stukjes brood, wat nietszeggende olijven, plastic kaas en zoute krakelingen. De tweede portie brood, die met een lieve glimlach wordt gebracht, is krakend vers. Gelukkig. 

Ondertussen is mijn glas Auxerrois leeg. Een heerlijke wijn die de zomer in je mond doet dansen. 

Ik bestel een klein glaasje Pinot Gris om ook die te proberen. Prachtig. De wijn wordt geserveerd in een elegant glas. Mijn uitzicht is adembenemend en alleen ‘de nieuwe’ runt het terras, samen met een lief ogend jong meisje die zeker wil glimlachen maar dat niet zo goed durft tussen al haar boos kijkende collega’s. Ze komt regelmatig even aan tafel vragen of alles nog naar wens is. Fijn. 

Ik Google hun website en zie de volgende quote:

‘Wijn moet leuk zijn en een glimlach op je gezicht toveren’ Eens. Wijn moet leuk zijn en een glimlach op je gezicht toveren. Ik ga door naar de volgende…

Omdat onze wijnkelder vol moet liggen met wijn met een glimlach. Gewoon omdat het leuk is….

Wil je het zelf hier eens avonturen? 

https://domaine-ruppert.lu/

Wine tasting:

4 wijnen €12

6 wijnen €18


Caves Gloden

Bezocht op 25-6-23

En terwijl Pascal druk op honden jaagt voor het kasteel, jaag ik verder op wijn. Jazeker, wij hebben een uitermate goede taakverdeling😉

In Schengen zit nog een wijnboer: caves Lucien Gloden. 

Ik parkeer mijn auto voor de deur en word verwelkomt door een plastic kikker omgeven door plastic bloemetjes🤪

Op hun website noemen ze het een ‘proeflokaal’. Ik voel mij gelijk aangesproken. Proeflokaal de blauwe Druif in Haarlem is immers mijn favoriete. Kan niet mis gaan hier. 

Aan de bar staat een man, erachter nog één en een vrolijke vrouw zit aan tafel. Een kind ligt languit op de picknick bank met zijn mobiel. Binnen 1 seconden is er een klik. De humor buitelt over en met elkaar. 

In een plastic glaasje krijg ik wat wijn te proeven. Wijn uit plastic😳

Maar de lach barst uit zijn voegen in dit proeflokaal en laat mijn plastic glaasje stralen van plezier. Ik ben om. Ik koop een paar flessen en weet zeker dat ik dit zal promoten bij onze gasten. 

Ga er lekker proeven. Koop een paar mooie flessen en blijf voor altijd lachen. 

Free wine tasting Sundays 3pm-7pm

www.vin-gloden.lu

Very nice pricing


Desom en Caves st. Martin

Bezocht op 15-4-23

In de herfst en de winter drink ik graag rood 🍷 

En dan als de vogeltjes kwetteren en de bloemetjes bloeien, het groen zich ontluikt, dan word ik zo gelukkig van dat eerste glas wit. 

Het goud- gele vocht parelend in je glas. Vandaag was dat moment. 

Luxemburg kent een prachtig wijn gebied aan de moezel. De rivier tussen Luxemburg en Duitsland. 

Mooi moment om onze wijnkelder van pareltjes uit eigen land te voorzien. En ik vertelde het al eerder… niet alleen de druif, de zon en de aarde is van belang. Maar zeker ook het verhaal, het huis, de verkoper, het etiket. De emotie. 

Samen met mijn mooie vriendje Sebas ga ik op wijntour. Desom, Het eerste huis heeft een prachtige Cremant. We toosten op elkaar, het leven, de zomer en meer. Daarna doen we een kleine wijntasting. We hebben ongelooflijk veel plezier samen. Maar wijn kopen doe ik niet. De mensen zijn er niet aardig. Het voelt of dat we ze storen in hun werk… vreemd… volgens mij zijn wij hun werk.

Door naar het volgende huis: Caves St. Martin. Hier worden we stralend ontvangen. En in de ondergrondse gangen worden de geheimen van dit huis helder. Weer boven de grond weet in het zeker: hier koop ik wat voorraad voor onze kasteel kelder. Omdat wijn niet zomaar wijn is. Wijn is wijn omdat het verhaal mij raakt, omdat er een mooie chemie was. Omdat, gewoon omdat het klopt. Proost. Op de zomer. 
This is our own website with the best price. Click here for our accommodations or ask us your question. Or read on with , or go to the overview of all articles.

Published 26-06-2023 / Copyright © Château de Clémency